|
Využití merlíku chilského - quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) v potravinářství
Křivánková, Kateřina
Bakalářská práce „Využití merlíku chilského – quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) v potravinářství se zabývá jeho historií, pěstováním, odrůdami, obsahovými látkami. Dále jsou popsány různé způsoby využití quiony v potravinářství a její pozitivní účinky na zdraví. Quinoa je díky své vysoké nutriční hodnotě nazývána superpotravinou, kterou NASA zkoumá jako vhodnou pro kosmonauty. Z hlediska obsahových látek semen činí problém hořké saponiny, které je potřeba před použitím odstranit. Quinoa pochází z Jižní Ameri-ky, ale je možné ji pěstovat také v České republice. Nejvhodnější do našich podmínek je dánská odrůda TITICACA. V praktické části této práce je vyhodnocen průzkum trhu v prodejnách „zdravé výživy“. Byl proveden pomocí dotazníků, které vyplnili majitelé dotazovaných prodejen. Na trhu se nabízí semena červená, bílá a černá. Nejvíce se prodávají semena bílá. Dají se koupit také vločky, mouka a další výrobky, obsahující quinou.
|
|
Hodnocení kvality bezlepkových potravin se zaměřením na pečivo
ZIMMELOVÁ, Helena
Tématem této diplomové práce je výroba bezlepkového chleba z přirozeně bezlepkových druhů mouky, který bude obohacen vhodnými přidanými látkami, které zvýší antioxidační aktivitu a přirozeně ovlivní strukturu tohoto pečiva tak, aby splňoval senzorické požadavky konečných spotřebitelů. V literární části je definováno, jaké bílkoviny se nacházejí v obilovinách, co znamená pojem lepek, jaká je jeho funkce v těstě a jaká onemocnění může lepek vyvolávat. V souvislosti s těmito onemocněními je stručně popsána bezlepková dieta nutná pro zlepšení zdravotního stavu pacienta a vhodné potraviny, které při této dietě může indisponovaný jedinec konzumovat. Literární část je zakončena teorií o senzorickém hodnocení. Praktické část práce se zabývá výrobou chlebů z přirozeně bezlepkových druhů mouky obohacených o složky z kuchyňské cibule (Allium cepa L.) a následným senzorickým hodnocením tohoto pečiva. Zvolenými statistickými postupy byla získaná data zpracována a vyhodnocena. Byla také sledována a následně vyhodnocena antioxidační aktivita. Pomocí texturometru bylo také zjišťováno, jaký efekt má přidání obohacující složky na stárnutí bezlepkového pečiva.
|